Accu-Chek®

Tekstin koko Pienennä Suurenna

TervetuloaKirjaudu sisään | Rekisteröidy

Kirjaudu sisään.

Salasana unohtunut?

Hoitajille

Näiltä sivuilta löytyy diabeteshoitajille hyödyllistä asiaa. Kehitämme sivustoa toiveittenne ja tarpeittenne mukaan.

Tutustu sisältöön tarkemmin

Kerro tästä sivusta Lähetä tämä sivu sähköpostilla Tulosta tämä sivu

Jaa tämä linkki:

Sulje X

Lähetä tämä sivu

Kaikki kentät vaaditaan.

Vinkki: Kun lähetät useampaan sähköpostiosoitteeseen, erota jokainen sähköpostiosoite pilkulla

Käyttäjäpalautteita

Käyttäjäpalautteita

 

Hyvä ruokavalio

Diabeetikko tekee tärkeitä päätöksiä joka päivä ruokansa osalta. Sillä mitä hän syö on enemmän merkitystä verensokerille kuin millään muulla toiminnalla.

Diabeetikko voi vastata tähän päivittäiseen haasteeseen ateriasuunnittelulla. Ateriasuunnitelman avulla voi tehdä valintoja, kun syö kotona, käy ruokaostoksilla ja syö ulkona. Yhteistyössä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa ja ottamalla selvää ravinnon erilaisten ruoka-aineiden vaikutuksista veren glukoosiin, voit tehdä aterioiden suunnittelusta miellyttävän kokemuksen.

Erilaiset ravinnon hiilihydraatit pilkkoutuvat yksinkertaiseksi sokeriksi — eli veren glukoosiksi — ennen verenkiertoon imeytymistään. Insuliini auttaa sen jälkeen veren glukoosia siirtymään verenkierrosta soluihin — aivoihin ja lihaksiin — joissa sitä käytetään energiana. Insuliinin puutteessa sokeri ei pääse solun sisään ja aivot ja lihakset jäävät ilman tarvitsemaansa ravintoa, ja ylimääräinen sokeri jää verenkiertoon.

Syöminen on paitsi nautinto, myös kuin polttoaineen tankkaamista kehon käyttöön. Tämän vuoksi verensokeri kohoaa ruokailun jälkeen ja siksi insuliinihoitoisen diabeetikon pitää pistää insuliinia ruokailuaikojen lähellä. Insuliini siirtää verensokerin verenkierrosta soluihin, joissa se on käytettävissä.

Ateriasuunnitelma siitä mitä, koska ja minkä verran syö on avaintekijöitä, kun insuliinipistoshoidossa pyritään pitämään verensokeri terveydenhuollon ammattilaisten asettamalla tavoitetasolla. Pumppuhoito antaa hoitoon tiettyä joustavuutta. Ruokavaliohoitoisella diabeetikolla pyritään riittävään painonhallintaan.

Aterioiden suunnittelu


Ateriasuunnitelman tavoitteena on hallita verensokeritasoa, ylläpitää painonhallintaa ja hyvää oloa. Terveydenhuollon ammattilainen voi auttaa aterioiden suunnittelussa, ehdottamalla niille sopivat koot, sisällöt ja ajankohdat.

Eri ruoka-aineet vaikuttavat elimistössä eri tavoin. Pitämällä silmällä mitä syö, milloin syö ja paljonko syö, sekä mittaamalla verensokeria säännöllisesti, voi auttaa itseään ja terveydenhuollon ammattilaista ymmärtämään kuinka syödyt ruoat vaikuttavat yksilöllisesti veren glukoositasoihin.

Kun alkaa kehittelemään omaa ateriasuunnitelmaansa, kannattaa ajatella mitä ruokia normaalisti syö. Yksi keino niiden tiedostamiseksi pitää ruokapäiväkirjaa kaikesta mitä syö kolmen päivän aikana. Kun lista on valmis, kannattaa se analysoida yhdessä terveydenhuollon ammattilaisen, kuten ravitsemusterapeutin kanssa jos mahdollista, ja kysyä itseltään seuraavaa:

  • Mitkä ovat mieliruokiani ?
  • Onko minulla "ongelmaruokia", jotka eivät ole terveellisiä tai joita saatan syödä liikaa?
  • Kuinka suuria ovat ruoka-annokseni?
  • Kuinka usein syön?
  • Kuinka usein syön liikaa?
  • Onko jokin tietty vuorokauden aika, jolloin minun on vaikeampi noudattaa ateriasuunnitelmaani?

Säännölliset ateria-ajat antavat elimistölle tilaisuuden käyttää verensokeria tasaisemmin aterioiden välillä. Yleensä kannattaisi syödä 4 - 5 tunnin välein ja täydentää tarvittaessa penillä välipaloilla. Aterioiden väliin jättäminen voi johtaa ylensyömiseen seuraavalla aterialla, mikä nostaa verensokeria.

Jos verenglukoosi on korkea ennen ateriaa, odota noin tunti ennen kuin mittaat uudelleen tai syöt. Jos pistät insuliinia, keskustele terveydenhuollon ammattilaisen kanssa insuliinin käytöstä aterioiden ja välipalojen yhteydessä.

Takaisin yläosaan

Tämä verkkosivusto sisältää tietoja tuotteista, jotka kohdennetaan laajalle lukijakunnalle ja voi sisältää tuotteen yksityiskohtia tai tietoja, jotka eivät muutoin ole saatavissa tai voimassa omassa maassasi. Ota huomioon, että me emme ota vastuuta sellaisten tietojen käytöstä, mitkä eivät ehkä noudata voimassa olevaa lakia, määräystä, rekisteröintiä tai käyttöä omassa alkuperämaassasi.