Accu-Chek®

Tekstin koko Pienennä Suurenna

TervetuloaKirjaudu sisään | Rekisteröidy

Kirjaudu sisään.

Salasana unohtunut?

Hoitajille

Näiltä sivuilta löytyy diabeteshoitajille hyödyllistä asiaa. Kehitämme sivustoa toiveittenne ja tarpeittenne mukaan.

Tutustu sisältöön tarkemmin

Kerro tästä sivusta Lähetä tämä sivu sähköpostilla Tulosta tämä sivu

Jaa tämä linkki:

Sulje X

Lähetä tämä sivu

Kaikki kentät vaaditaan.

Vinkki: Kun lähetät useampaan sähköpostiosoitteeseen, erota jokainen sähköpostiosoite pilkulla

Diabeteksen komplikaatioiden hallinta

Kuten jo ehkä tiedätkin, verensokerin mittaaminen on tärkeää hypoglykemian ja hyperglykemian — korkean ja matalan verensokerin — välttämiseksi.

Verensokerin pitäminen tavoitealueella voi hidastaa tai estää diabetekseen liittyviä komplikaatioita. Korkea verensokeri voi vaurioittaa monia kehon osia, mukaan lukien silmät, sydän ja hermosto. Hyvä uutinen on se, että yhdessä oman diabeteshoitajan ja lääkärin kanssa diabeetikko voi pystyä vähentämään tai jopa estämään diabeteksen komplikaatioiden vaikutuksen elämäänsä.

Näillä sivuilla kerrotaan joistakin yleisemmistä diabetekseen liittyvistä komplikaatioista, niiden oireista ja hoidosta ja joistakin toimenpiteistä, joita diabeteshoitaja tai lääkäri saattavat suositella avuksi vähentämään komplikaatioiden riskiä.

Jalkaongelmat

Hyvä jalkojen hoito on tärkeä osa diabeetikon päiväohjelmaa. Korkeat verensokeritasot voivat vaurioittaa verisuonia, jotka kuljettavat happea ja ravintoaineita sääriin ja jalkoihin. Tämä voi johtaa hermovaurioon, huonoon verenkiertoon, infektioihin ja jalkojen vaurioihin.

Jalkaongelmiin ja amputointiin liittyy usein diabetes. Jos ei lasketa mukaan onnettomuuksien tai vammojen seurauksia, yli 60 % alaraajojen amputoinneista maailmassa tehdään vuosittain diabeetikoille.1

Mihin pitää kiinnittää huomiota

ADA (American Diabetes Association) suosittaa, että diabeetikon jalat tutkittaisiin vähintään kerran vuodessa — vielä useammin, jos on havaittu jalkaongelmia.2 Jos diabeetikko huomaa jonkin seuraavista oireista, tulee hänen ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen:3

  • Vähemmän kipua tai vähemmän tuntoa sääressä tai jalassa
  • Halkeamia tai rikkoutumia ihossa
  • Sisäänkasvaneita kynsiä
  • Muutoksia jalkasi muodossa
  • Känsiä tai kovettumia

Diabeetikolle suositeltavaa jalkojenhoitoa

Pitämällä verensokerin oman diabeteshoitajan tai lääkärin suosittelemissa rajoissa ja kiinnittämällä erityistä huomiota jalkoihinsa joka päivä, voi pystyä estämään pitkäaikaisia komplikaatioita. Varpaat ja jalat kannattaa pitää terveinä noudattamalla näitä yksinkertaisia toimenpiteitä:4

  • Tarkasta jalkasi säännöllisesti
  • Käytä mukavia ja jalkaan hyvin sopivia kenkiä
  • Pese jalkasi päivittäin saippualla ja haalealla vedellä
  • Leikkaa varpaankynnet suoraan poikittain ja eikä liian lyhyiksi

1 Centers for Disease Control and Prevention. National diabetes fact sheet, 2007. Saatavissa osoitteesta: http://www.cdc.gov/diabetes/pubs/pdf/ndfs_2007.pdf. Vierailtu 11. marraskuuta 2008.
2 American Diabetes Association. Foot care. Saatavissa osoitteesta: http://diabetes.org/for-parents-and-kids/what-is-diabetes/foot-care.jsp. Vierailtu 20. helmikuuta 2008.
3 National Institute of Diabetes and digestive and Kidney Diseases. Prevent diabetes problems: keep your feet and skin healthy." Saatavissa osoitteesta: http://diabetes.niddk.nih.gov/dm/pubs/complications_feet/. Vierailtu 20. helmikuuta 2008.
4 MedlinePlus. Foot health. Saatavissa osoitteesta: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/foothealth.html. Vierailtu 20. helmikuuta 2008.

Takaisin yläosaan

Tämä verkkosivusto sisältää tietoja tuotteista, jotka kohdennetaan laajalle lukijakunnalle ja voi sisältää tuotteen yksityiskohtia tai tietoja, jotka eivät muutoin ole saatavissa tai voimassa omassa maassasi. Ota huomioon, että me emme ota vastuuta sellaisten tietojen käytöstä, mitkä eivät ehkä noudata voimassa olevaa lakia, määräystä, rekisteröintiä tai käyttöä omassa alkuperämaassasi.