Accu-Chek®

Tekstin koko Pienennä Suurenna

TervetuloaKirjaudu sisään | Rekisteröidy

Kirjaudu sisään.

Salasana unohtunut?

Hoitajille

Näiltä sivuilta löytyy diabeteshoitajille hyödyllistä asiaa. Kehitämme sivustoa toiveittenne ja tarpeittenne mukaan.

Tutustu sisältöön tarkemmin

Kerro tästä sivusta Lähetä tämä sivu sähköpostilla Tulosta tämä sivu

Jaa tämä linkki:

Sulje X

Lähetä tämä sivu

Kaikki kentät vaaditaan.

Vinkki: Kun lähetät useampaan sähköpostiosoitteeseen, erota jokainen sähköpostiosoite pilkulla

Muista huolehtiminen

Kun jollekin perheenjäsenelle tai lähiomaiselle kehittyy diabetes, se vaikuttaa koko perheeseen. Muut haluavat tehdä kaiken voitavansa, auttaakseen lähiomaistaan diabeteksen hallinnassa. Mitä enemmän muut tietävät sairaudesta, sitä enemmän he voivat tarjota tukea ja ymmärrystä.

Tällä sivulla kerrotaan fyysisistä, psyykkisistä ja ihmissuhteisiin liittyvistä diabeteksen vaikutuksista lapseen, teini-ikäiseen tai aikuiseen.

Huoltajalla on avainrooli perheenjäsenen diabeteksen hallinnassa. Hän voi jopa ymmärtää läheisen tarpeita yhtä hyvin tai paremmin kuin tämä itse. Toivomme, että tämä sivu antaa huoltajalle vahvistusta omaan rooliinsa ja lisää luottamusta selvitä perheenjäsenen diabeteksen kanssa.

Huolenpito lapsesta

Diabetesdiagnoosin ei tulisi huonontaa lapsen elämänlaatua. Huoltajan ja lapsen vastuu tulee vuosien kuluessa lisääntymään, mutta tehostettu itsekuri voi olla lapsellesi eduksi.

Diabeetikoksi juuri todetun sylilapsen tai leikki-ikäisen vanhempaan lapsen diagnoosi voi vaikuttaa paljon enemmän kuin lapseen. Lapsihan on täysin riippuvainen huoltajan huolenpidosta, ei yksinomaan diabeteksen hoidosta. Kun lapsi alkaa kävellä ja puhua, diabeteksen osuus lapsen maailmasta on vain hyvin pieni. Lapset elävät nykyhetkeä. Tänä aamuna niin kovasti järkyttänyt verensokerin mittaus tai insuliinipistos on kauan sitten unohdettu.

Huoltajan kannattaa käyttää hyväkseen jokainen tilaisuus tiedon keräämiseen ja kokemusten vaihtamiseen oman mielenrauhansa ja lapsensa terveyden takia. Hänen kannattaa osallistua paikalliseen tukiryhmään, jossa voi tutustua täsmälleen samojen kysymysten kanssa päivittäin askarteleviin muihin perheisiin. Huoltajan tulee muistaa huolehtia myös itsestään. Diabetes on päivä kerrallaan, joskus jopa tunti kerrallaan koettu velvollisuus — jos ei ole varovainen, voi uuvuttaa itsensä.

Keskustele lapsesi kanssa

Vain itse vanhempi voi tietää millaisina paloina lapselle voi tarjota tietoa ja milloin hän on valmis ymmärtämään lisää. Jonkin aikaa voi tiedoksi lapselle riittää se, että hänellä on liikaa sokeria veressä ja että hän tarvitsee insuliinia sen vähentämiseksi.

On kuitenkin hyvä, että diabeteksesta ja omista tunteista aletaan puhua aikaisin. Huoltajan kannattaa keskittyä perusasioihin verensokerituloksista ja insuliinipistoksista — jopa vauvatkin aistivat sen millä tavoin heille sanoo asioita, mikä voi paljastaa paljon enemmän kuin varsinaiset käyttämämme sanat.

Neuvoja nuorten lasten hoitoon

  • Kuuntele tarkoin, mitä lapsellasi on sanottavana. Onko joitain asioita, joita hän ei täysin ymmärrä?
  • Valitse sanat huolellisesti. Älä kutsu verensokeria tai sen mittaustuloksia sanoilla "hyvä" tai "huono", käytä sen sijaan sanoja "korkea”, “matala” ja “normaali”.
  • Onnittele lastasi rohkeudesta, kun tulee aika mitata tai pistää.
  • Tee mittaus- ja pistämishetkistä lämpimiä ja helliä. Syleily verensokerimittauksen jälkeen auttaa paljon.
  • Anna lapsen osallistua ja valita mistä sormesta mitataan tai hieroa kohtaa testauksen jälkeen.
  • Vaihtele pistoskohtia säännöllisesti. Olisi ihanteellista, jos kukin pistoskohta saisi levätä ainakin 30 päivää ennen seuraavaa pistosta.
  • Laita kaikki valmiiksi ennen mittausta. Tee prosessista nopea, mutta rauhallinen. Mitä vähemmän hermostut itse, sitä vähemmän myös lasta hermostuttaa.
  • Laadi yhdessä lapsen hoitotiimin kanssa hoidon suuntaviivat pitäen sisällään ruokailua, mittaamista ja lääkitystä koskevat yksilölliset suunnitelmat omaa lastasi varten.

 

Takaisin yläosaan

Tämä verkkosivusto sisältää tietoja tuotteista, jotka kohdennetaan laajalle lukijakunnalle ja voi sisältää tuotteen yksityiskohtia tai tietoja, jotka eivät muutoin ole saatavissa tai voimassa omassa maassasi. Ota huomioon, että me emme ota vastuuta sellaisten tietojen käytöstä, mitkä eivät ehkä noudata voimassa olevaa lakia, määräystä, rekisteröintiä tai käyttöä omassa alkuperämaassasi.