Accu-Chek®

Tekstin koko Pienennä Suurenna

TervetuloaKirjaudu sisään | Rekisteröidy

Kirjaudu sisään.

Salasana unohtunut?

Hoitajille

Näiltä sivuilta löytyy diabeteshoitajille hyödyllistä asiaa. Kehitämme sivustoa toiveittenne ja tarpeittenne mukaan.

Tutustu sisältöön tarkemmin

Kerro tästä sivusta Lähetä tämä sivu sähköpostilla Tulosta tämä sivu

Jaa tämä linkki:

Sulje X

Lähetä tämä sivu

Kaikki kentät vaaditaan.

Vinkki: Kun lähetät useampaan sähköpostiosoitteeseen, erota jokainen sähköpostiosoite pilkulla

Mikä on diabetes?

Diabetesta sairastaa 246 miljonaa ihmistä maailmassa ja sen odotetaan lisääntyvän 380 miljoonaan vuoteen 2025 mennessä.1 Vaikka lähes 4 %:lla maailman väestöstä on diabetes,2 moni tietää hyvin vähän sairaudesta.

On olemassa kaksi diabeteksen päätyyppiä

  • Tyypin 1 diabeteksessa elimistön immuunijärjestelmä tuhoaa haiman insuliinia erittävät beetasolut. Seurauksena on, että elimistö valmistaa itse hyvin vähän tai ei lainkaan insuliinia. Tyypin 1 diabeetikoiden pitää pistää insuliinia päivittäin. Tyypin 1 diabetesta kutsutaan toisinaan nuoruusiän diabetekseksi tai insuliinista riippuvaiseksi diabetekseksi.
  • Tyypin 2 diabeteksessa haima ei valmista tarpeeksi insuliinia, tai elimistö ei pysty asianmukaisesti hyödyntämään erittämäänsä insuliinia. Haima voi lopulta lakata kokonaan tuottamasta insuliinia. Tyypin 2 diabetes voi vaikuttaa kaiken ikäisiin ihmisiin. Sekä miehillä että naisilla riski tyypin 2 diabeteksen kehittymiselle on sitä suurempi, mitä enemmän henkilöllä on ylipainoa.3 ja mitä suurempi on henkilön vatsanympärysmitta.

1 International Diabetes Federation. Did you know? Saatavissa osoitteesta: http://www.idf.org/home/index.cfm?node=264. Vierailtu 16. lokakuuta 2008.
2 US Census Bureau. World Population Clock Projection. Saatavissa osoitteesta: http://www.census.gov/ipc/www/popclockworld.html. Vierailtu 16. lokakuuta 2008. Arvioitu maailman asukasluku on 6,8 miljardia.
3 International Diabetes Federation. Fact Sheet Diabetes and Obesity. Saatavissa osoitteesta: http://www.idf.org/home/index.cfm?node=1207. Vierailtu 13. marraskuuta 2008.

Haiman beetasolujen tuottama hormoni. Insuliinin avulla glukoosi pääsee sisään soluihin ja solut pystyvät käyttämään glukoosia energiakseen.

Tunnetaan nimellä tyypin 1 diabetes. Tyypin 1 diabeteksessa haima ei tuota lainkaan insuliinia tai vain äärimmäisen vähän. Tyypin 1 diabeteksen hoitoon käytetään insuliinia, jota annostellaan kehoon joko pistoksina tai insuliinipumpulla.

Tunnetaan nimellä tyypin 1 diabetes. Tyypin 1 diabeteksessa haima ei tuota lainkaan insuliinia tai vain äärimmäisen vähän. Tyypin 1 diabeteksen hoitoon käytetään insuliinia, jota annostellaan kehoon joko pistoksina tai insuliinipumpulla.

Tyypin 1 diabetes

Tyypin 1 diabetes diagnosoidaan tavallisesti lapsilla tai nuorilla aikuisilla, vaikka se voikin esiintyä missä iässä tahansa. Arviolta 3 % lapsista ja kasvuikäisistä on diabeetikkoja.1

Tyypin 1 diabeteksen puhkeaminen on usein äkillinen ja voi sisältää seuraavia oireita:

  • Epänormaali jano ja kuiva suu
  • Tiheä virtsaamistarve
  • Kova väsymys / energian puute
  • Äkillinen painon putoaminen
  • Hitaasti parantuvat haavat
  • Uusiutuvat infektiot
  • Sumentunut näkö

Tyypin 1 diabeteksessa elimistön immuunijärjestelmä tuhoaa haiman beetasolut, jotka erittävät insuliinia. Tästä seuraa, että elimistö valmistaa itse hyvin vähän tai ei lainkaan insuliinia.

Henkilö, jolla on tyypin 1 diabetes, annostelee insuliinia jollakin seuraavista annosteluvälineistä:

Insuliinihoito yhdessä ateriasuunnittelun tai terveellisen ruokavalion noudattamisen, säännöllisen fyysisen aktiivisuuden ja verensokerin tiheän mittaamisen kanssa kuuluvat tärkeänä osana tyypin 1 diabeteksen hallintaan.

1 Centers for Disease Control and Prevention. National diabetes fact sheet, 2007. Saatavissa osoitteesta: http://www.cdc.gov/diabetes/pubs/pdf/ndfs_2007.pdf. Vierailtu 16. lokakuuta 2008.

Insuliinia erittäviä haiman saarekesoluja.

Takaisin yläosaan

Tämä verkkosivusto sisältää tietoja tuotteista, jotka kohdennetaan laajalle lukijakunnalle ja voi sisältää tuotteen yksityiskohtia tai tietoja, jotka eivät muutoin ole saatavissa tai voimassa omassa maassasi. Ota huomioon, että me emme ota vastuuta sellaisten tietojen käytöstä, mitkä eivät ehkä noudata voimassa olevaa lakia, määräystä, rekisteröintiä tai käyttöä omassa alkuperämaassasi.